Esteu aquí

L'European Data Portal es fa ressò de l'Acte final Repte Barcelona Dades Obertes Primera edició_2018

L’European Data Portal, portal de dades obertes de la Unió Europea,  després d'incloure  a la seva agenda del mes de maig l'Acte final del Repte Barcelona Dades Obertes difon els detalls de l'esdeveniment. Tota la informació aquí.

PREMI Repte Barcelona Dades Obertes

El passat divendres 15 de juny, el grup guanyador junt amb els seus professors i resta de companys de classe de l‘Institut Ferran Tallada, van gaudir del premi del concurs Repte Barcelona Dades Obertes.

Es tractava d'una visita guiada a l'edifici Media-TIC, eix de l’estratègia econòmica i d‘innovació de Barcelona, fent un recorregut per diferents empreses del sector tecnològic, i d'un taller personalitzat d'anàlisi de dades.  

Els/les alumnes i els seus professors/es van poder conèixer empreses ubicades a l'edifici Media-TIC de la mà dels seus fundadors i treballadors.

La segona part de l’activitat va consistir en un taller sobre anàlisi de dades, realitzat pel Dr. Oleguer Sagarra (cofundador de Dribia) amb exemples pràctics de projectes de ciència de dades.

Tothom va valorar aquesta experiència molt positivament.

ACTE FINAL Repte Barcelona Dades Obertes

La Fàbrica de Creació de Fabra i Coats ha acollit avui, 3 de maig de 2018, l’acte de lliurament del premi del concurs Repte Barcelona Dades Obertes amb més de 300 assistents entre joves estudiants, professors/es, personal municipal i d’altres institucions i entitats relacionades amb les dades.

Aquest esdeveniment ha estat la cloenda a la Primera edició 2018 d'aquest projecte educatiu que, en format pilot i per primera vegada, té com a objectiu fomentar el coneixement i l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN als centres educatius de la ciutat.

El guanyador d'aquesta edició ha estat el projecte presentat per l'Institut Ferran Tallada, anomenat 'La cohesió social va per barris', un anàlisi basat en els índexs de cohesió social (ICS) per mesurar i comparar les desigualtats dels barris de la ciutat. Tota la informació aquí

L'European Data Portal inclou a la seva agenda l'Acte final Repte Barcelona Dades Obertes Primera edició_2018

L’European Data Portal, portal de dades obertes de la Unió Europea, inclou a la seva agenda del mes de maig l'Acte final del Repte Barcelona Dades Obertes.

Aquest innovador projecte liderat per l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci d' Educació de Barcelona i el CESIRE, parteix de la idea que els futurs reutilitzadors són ara a les escoles. Per això, té com a objectiu introduir les dades obertes als centres educatius de la ciutat de Barcelona mitjançant un concurs.

La iniciativa ha estat presentada en esdeveniments com ara l'Open Data Day 2018 i també al Congrés Govern Digital Local 2018 i ha estat molt ben rebuda dins el món de les dades obertes. Tothom coincideix en que  té un gran impacte social i que incrementarà el coneixement d'aquesta nova infraestructura de forma exponencial.

ACTE FINAL Repte Barcelona Dades Obertes

El proper dijous 3 de maig es celebrarà a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona l’acte final de presentació dels treballs i  lliurament de premis del Repte Barcelona Dades Obertes.

Assistiran els més de 200 alumnes dels 6 centres que han participat en aquest projecte pilot, acompanyats pels professors que els han tutelat.

L'esdeveniment, presidit per una autoritat municipal, es desenvoluparà a la sala d’actes on s'ha reservat un espai per exposar la infografia del projecte que presentarà cada centre. Al llarg de la sessió, els alumnes responsables de la seva realització disposaran de 5 minuts per defensar el  treball davant  dels seus companys, de la resta de participants i assistents i del jurat, composat per diferents professors universitaris i reconeguts experts en anàlisi de dades.

El Repte Barcelona Dades Obertes als Seminaris TAC del Consorci d’Educació de Barcelona

El passat 18 d’abril, a l’IES Salvador Espriu, es va presentar el Repte Barcelona Dades Obertes, una iniciativa liderada per Open Data BCN, servei de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta sessió es va incloure dins els Seminaris TAC (Tecnologies d’Aprenentatge i Coneixement) que organitza el Consorci d’Educació de Barcelona al voltant de temes relacionats amb la integració de les TAC a l'educació en l’àmbit de l’aprenentatge sobre inclusió digital.

El projecte el va presentar Mª Mercè Fígols, responsable del servei Open Data BCN. Per contextualitzar-lo es va fer una introducció sobre conceptes bàsics de dades obertes per passar posteriorment a explicar detalladament el portal que aquest servei posa a disposició de tota ciutadania, fent especial èmfasi en l'ampli catàleg de dades que s’ofereixen sense restricció d'ús. Open Data BCN és un dels portals millors valorats a nivell nacional i internacional.

Els professors assistents, van coincidir que disposar d’aquest conjunt tant ampli de dades és un recurs didàctic de gran utilitat a les aules.

Taller d'infografies

De nou, a la seu del CESIRE, el dijous 15 de febrer de 2018, els professors del Repte Barcelona Dades Obertes han assistit a l'últim taller formatiu. En aquest cas, es tractava de la realització d'infografies: conceptes, programes bàsics i la seva aplicació sobre casos reals. Aquest temari ha estat àmpliament explicat pel professor Jordi Català, referent i pioner en aquest conjunt d'activitats multidisciplinàries que, a partir de l'anàlisi i la reflexió, tradueixen i expliciten qualsevol informació en imatges, fins i tot la més complexa.
Els docents han adquirit al llarg de les 3 sessions formatives els coneixements i habilitats necessàries per tal de poder treballar les dades obertes. Ara és el moment de transmetre-les als alumnes i aplicar-les als diferents projectes.
Des d'aquí, agrair-los l'esforç, la dedicació i l'interès i desitjar-los a tots bona feina i molta sort!

Taller estadístic i d'anàlisi de dades

Aquest dimecres 17 de gener de 2018 s'ha realitzat a la seu del CESIRE el taller estadístic i d'anàlisi de dades per tal de dotar al professorat del Repte Barcelona Dades Obertes de les eines necessàries per fer els projectes amb els alumnes. Aquests treballs, que posteriorment es presentaran al concurs, estudiaran diferents aspectes de la ciutat mitjançant l’anàlisi de les dades publicades al Portal Open Data BCN.

Lliurament i definició de projectes

El passat 15 de desembre de 2017 van ser lliurades les propostes de projectes a realitzar per part dels centres participants a la Fase I. El comitè organitzador del Repte es va reunir 3 dies més tard a la seu del CESIRE amb els professors per tal d'analitzar-ne la viabilitat. Aquest comitè va presentar altres propostes de projectes per ser assignades als centres que participen a la Fase II.

Al llarg de les dues primeres setmanes de gener, tots els professors participants tindran assignat un projecte per tal que puguin començar a treballar amb el seu alumnat.

Presentació i taller inicial

El passat dimecres 15 de novembre 2017 es va realitzar a la seu del CESIRE la presentació i el taller inicial amb l’assistència d’uns vint professors dels centres inscrits.

La sessió es va obrir amb una benvinguda de totes les entitats organitzadores, presentant-se el portal Open Data BCN, la informació del qual serà la utilitzada per fomentar l’ús de les dades obertes als centres.

El taller inicial es va desenvolupar en dues parts: la primera consistent en el disseny i la creació d’enquestes i la segona, una dinàmica de grup per tal de generar propostes.