Històries d'ús
En aquest apartat volem donar visibilitat a les Històries d'ús realitzades amb dades publicades a Open Data BCN en:
L'entorn de l'Administració Pública
-
dimarts, 26 maig, 2020
El lloc web Seguiment COVID-19 a Barcelona mostra una visió gràfica global de l'evolució de la COVID-19 a la ciutat de Barcelona. Es tracta d'una relació d'indicadors procedents de diferents àmbits com són salut, mortalitat, meteorologia, mobilitat, preus, mercat de treball, mercat bursàtil, consum, habitatge, opinió i iniciatives de suport veïnal, entre altres.
Les dades en format reutilitzable es poden descarregar al dataset Indicadors de mesura de l'impacte de la COVID-19 a la ciutat de Barcelona.
-
dijous, 16 abril, 2020
El Visualitzador de l'Enquesta de serveis Municipals permet consultar de forma interactiva l'evolució històrica i detallada de tots els indicadors i variables d'aquest estudi quantitatiu presencial que realitza l'Ajuntament de Barcelona amb periodicitat anual i amb univers dels barcelonins i barcelonines de 18 anys i més.
En l'enquesta es recull la percepció dels ciutadans sobre la ciutat i el seu barri (grau de satisfacció, problemes i demandes, evolució, etc.) així com la seva opinió sobre la gestió municipal.
Les dades font es troben al dataset Enquesta de Serveis Municipals de la ciutat de Barcelona - Evolució del portal Open Data BCN. -
Influencia y desafíos del Open Data en la sociedad europea del siglo XXI: una mirada comparativa a su desarrollo en España y Francia
dilluns, 20 juliol, 2020
Amb la frase de Barack Obama, expresident dels Estats Units, com a introducció, “Treballarem junts per assegurar la confiança pública i establir un sistema de transparència, participació pública i col·laboració. L’obertura reforçarà la nostra democràcia i promourà l’eficiència i l’eficàcia al govern”, l'advocat Pierre Jean Thil publica l'interessant article "Influencia y desafíos del Open Data en la sociedad europea del siglo XXI: una mirada comparativa a su desarrollo en España y Francia" i on anomena el portal de dades obertes de l'Ajuntament de Barcelona, Open Data BCN, com a exemple pràctic d'obertura d'informació pública.
-
dijous, 7 maig, 2020
Pilar Escobar és una professora associada i investigadora a la Universitat d'Alacant, que treballa habitualment en el domini de les dades obertes enllaçades. Amb el seu grup de recerca, i fent ús de datasets publicats al portal Open Data BCN, ha aplicat una metodologia d'enriquiment semàntic i enllaç amb dades externes, generant descripcions avançades de les dades, basant-se en estàndards de la Web, i representant la informació en un quadre de comandament que facilita la gestió de les dades als usuaris finals.
Aquest procés de transformació de dades obertes a dades obertes enllaçades (Linked Data) exemplifica l'excel·lència en la interoperabilitat i enriquiment de les dades.
En l'article "Adding value to Linked Open Data using a multidimensional model approach based on the RDF Data Cube vocabulary" es pot consultar la metodologia i la infraestructura que han emprat, així com els resultats obtinguts amb dades reals de l'Open Data BCN, entre elles el dataset Estat dels punts crítics en neteja de la ciutat de Barcelona.
Una bona ocasió per veure les dades publicades a Open Data BCN en el nivell de qualitat 5* segons Tim Berners-Lee.
-
"Un anàlisi de la distribució dels punts d'accés wifi a la ciutat de Barcelona" realitzat per un grup d'estudiants de la UPF Barcelona School of Management
dimecres, 15 abril, 2020
Magdalena Paula Brück, Kristelle Domingo i Jacqueline Raffel, un grup d’estudiants de la UPF Barcelona School of Management, han analitzat la distribució dels punts d’accés wifi gratuïts a la ciutat de Barcelona proporcionats per l’Ajuntament de Barcelona i proposen noves ubicacions potencials per a aquest servei.
L’estudi està basat en dades del dataset Punts wifi de la ciutat de Barcelona disponibles a Open Data BCN, relacionades amb dades d’usuaris, tant locals com turistes. -
"Analitzant la Demanda dels Centres de Serveis Socials a Barcelona", un projecte d'anàlisi elaborat per un grup d'estudiants de la UPF Barcelona School of Management
dimarts, 14 abril, 2020
Enrique Arvelo, Mohamed Murad i Yannick Altmeyer, un grup d’estudiants del màster en Administració a la universitat UPF de Barcelona ha analitzat l’oferta i la demanda del sistema de serveis socials de Barcelona mitjançant l’avaluació de les ubicacions dels centres de serveis socials de Barcelona en relació amb gran part de la seva població.
Es recopila una base de dades integral de la demografia de Barcelona mitjançant la combinació de diversos conjunts de dades de Open Data BCN.
Al llarg de l'anàlisi es van poder detectar algunes ineficiències menors dins del sistema, que els va permetre fer recomanacions a portar a terme. -
Berta de las Cuevas, estudiant de 2n de Batxillerat de l’Institut Ferran Tallada de la ciutat de Barcelona, exposa el seu treball de recerca realitzat amb dades obertes
dilluns, 13 gener, 2020
L’estudiant Berta de las Cuevas va exposar el divendres dia 10 de gener el treball de recerca davant d’un tribunal avaluador, sota el títol ‘La influència de creuers en la contaminació de la ciutat de Barcelona’. Ha estat realitzat en base a l’anàlisi de dades obertes dels portals Open Data BCN, Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, Servei Meteorològic de Catalunya i del Port de Barcelona.
Utilitzant una metodologia quantitativa i amb dades referents a qualitat de l’aire, pluviositat i vent de les estacions meteorològiques més properes al port de Barcelona, obté resultats concloents de la importància de la contaminació produïda pels creuers que arriben al port de la ciutat de Barcelona. La Berta ha fet una recerca molt acurada de les dades obertes disponibles en diferents fonts, les ha depurat i creuat per analitzar-les i formular la seva conclusió que, finalment, presenta de forma estructurada i visual.
Els membres del tribunal avaluador l’han felicitat destacant tant la rigorositat de l’anàlisi com la innovació que suposa la incorporació de noves eines i fonts d’informació en la realització del treball de recerca al segon curs de batxillerat.
L’Institut Ferran Tallada de la ciutat de Barcelona, que en l’actualitat forma més de 600 alumnes entre ESO i Batxillerat, va ser el guanyador de la Primera edició 2018 del Repte Barcelona Dades Obertes i la Berta de las Cuevas era una de les integrants de l’equip d’alumnes que representaven al centre educatiu. Tant la directora del centre, Gemma Torres, com el professor i guia en la realització del treball presentat, David Sánchez, fan palès la molt positiva influència de la iniciativa Repte Barcelona Dades Obertes en la formació dels alumnes participants.
Berta de las Cuevas és un magnífic exemple, és el futur.
Moltes felicitats Berta! Moltes felicitats Ferran Tallada!
-
dimecres, 13 febrer, 2019
Un grup d'estudiants del Grau en International Business Economics de la Universitat Pompeu Fabra(UPF) ha realitzat durant el primer trimestre del 3r any, el projecte "A logistic analysis of Bicing", una anàlisi logística del servei del Bicing a la ciutat de Barcelona. Aquest estudi, en el que s'ha utilitzat, entre altres fonts, el dataset Estacions de Bicing de la ciutat de Barcelona (Mecàniques y elèctriques) del portal Open Data BCN ha estat coordinat per la professora de logística empresarial, Dra.Helena Ramalhinho a la qual agraeixen l'ajuda i l’oportunitat que els ha donat per aprendre de manera diferent, com ells mateixos esmenten a la introducció del treball.
-
Predicció de punts crítics dels accidents de trànsit a la ciutat de Barcelona amb ciència de dades espacials
dimarts, 22 desembre, 2020
Miguel Álvarez, científic de dades a la plataforma CARTO ha realitzat un anàlisi geoespacial dels accidents de trànsit de l'any 2019 a la ciutat de Barcelona. Els datasets base utilitzats corresponen a les dades d'accidentalitat publicades al portal Open Data BCN, que ha relacionat amb les de senyalització viària, clima i mobilitat entre altres.
-
El paquet d'R (baRcelona) desenvolupat per Xavier Vivancos facilita la consulta del catàleg Open Data BCN
dijous, 12 març, 2020
Xavier Vivancos, analista de Business Intelligence, presenta el paquet baRcelona que ha desenvolupat en llenguatge de programació R utilitzant l'API del portal Open Data BCN. Aquest desenvolupament permet consultar el catàleg de datasets i tots els seus recursos a més de filtrar per tema i subtema per tal de facilitar la cerca.
Ofereix també la possibilitat de carregar qualsevol arxiu en format .csv directament a l'entorn d'RStudio.
La documentació està disponible per tots els ciutadans interessats al repositori de GitHub. -
“Anàlisi dels accidents de cotxe a Barcelona utilitzant Pandas, Matplotlib i Folium”, un treball d’anàlisi realitzat per Amanda Iglesias Moreno, enginyera a Akka Technologies
dilluns, 28 octubre, 2019
Amanda Iglesias Moreno, enginyera a Akka Technologies publica a Towards Data Science, una web per compartir conceptes, idees i codis, un "Anàlisi dels accidents de cotxe a Barcelona utilitzant Pandas, Matplotlib i Folium". Aquest interessant projecte permet a tothom respondre algunes qüestions sobre el temps, el tipus i la localització dels accidents de cotxe a l'any 2017 a la ciutat de Barcelona.
-
dimecres, 9 maig, 2018
El BACC és una associació sense ànim de lucre, transparent, formada per persones usuàries de la bicicleta i que representa els interessos dels i les ciclistes. Elaboren campanyes de promoció, i proposen solucions a les ciutats i pobles que volen introduir la bicicleta a la mobilitat urbana pel transport i el lleure.
Dins de l’anàlisi d’accidentalitat que aquest col·lectiu ha començat a fer aquest any, amb la col·laboració de la plataforma CARTO, s'han processat les dades obertes d'Accidents gestionats per la Guàrdia Urbana de la ciutat de Barcelona i s'han creat entre altres, mapes sobre persones accidentades amb bicicleta, amb moto o ciclomotor, així com mapes d'atropellaments a vianants...
El BACC convida a tota la ciutadania i als col·lectius d’investigació a fer servir aquestes dades per tal de posar en context l’accidentalitat a Barcelona, identificar els factors concurrents als accidents i reduir, en un futur, la possibilitat d’aquests.
-
divendres, 16 juny, 2017
Tot comença al Repte Canòdrom Barcelona (RCBCN), una iniciativa pionera d’innovació cultural convocada per l' Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb Sónar+D per implicar el sector creatiu de la ciutat en la creació de polítiques públiques.
Amb aquesta idea, el desembre de 2016 la proposta conduïda per Arsgames, Juegos del común, supera la primera fase del Repte Canòdrom a l’obtenir la puntuació més alta d’entre les 60 propostes presentades, superant tots els processos de selecció. Es valoraven els projectes segons la seva adequació a conceptes com ciència ciutadana, economia col·laborativa, innovació social i artística, tecnopolítica i ús de dades obertes i patrimoni gaudint de tutorització per part de l’Ajuntament de Barcelona.
Que és Juegos del Común i qui són Arsgames?
Juegos del común, és un projecte de ludificació de dades que es fonamenta a partir de la idea de data games, donant visibilitat d’un nou ús de les dades obertes que va més enllà dels ja existents com poden ser APP's, visualitzacions, periodisme de dades, etc. Estem davant d’una experiència interactiva que integra dinàmiques de joc per impulsar la participació ciutadana.
Arsgames, per altra banda, és una Associació Cultural que pensa i experimenta amb els videojocs, organitzant esdeveniments i projectes.
En aquest context, aquest col·lectiu desenvolupa una API pròpia relacionant 4 datasets del portal Open Data BCN per tal de poder navegar entre les dades de forma fàcil i efectiva. Els datasets utilitzats són els de Superfície mitjana de l'habitatge llogat, el de Lloguer mitjà mensual, el d’Habitatges d'ús turístic de la ciutat de Barcelona i el de Dades de festivals de la ciutat de Barcelona.
Aquesta API, s'ofereix a creatius i desenvolupadors per tal que la puguin utilitzar per a crear videojocs. D’aquí en surten 4 propostes :
- Rambla Rush: Un runner per la rambla de Barcelona.
- Flatsweeper: Un buscamines sobre els lloguers a Barcelona.
- PimPamPom: Un pinball on has de guanyar per poder pagar el lloguer.
- Last Hope: Una simulació del dia a dia dels sense sostre.
Tots aquests jocs s’han presentat a l’edició d’enguany del Sónar +D.