Esteu aquí

Històries d'ús

En aquest apartat volem donar visibilitat a les Històries d'ús realitzades amb dades publicades a Open Data BCN.


 • El paquet d'R (baRcelona) desenvolupat per Xavier Vivancos facilita la consulta del catàleg Open Data BCN

  dijous, 12 març, 2020

  Xavier Vivancos, analista de Business Intelligence, presenta el paquet baRcelona que ha desenvolupat en llenguatge de programació R utilitzant l'API del portal Open Data BCN. Aquest desenvolupament permet consultar el catàleg de datasets i tots els seus recursos a més de filtrar per tema i subtema per tal de facilitar la cerca.
  Ofereix també la possibilitat de carregar qualsevol arxiu en format .csv directament a l'entorn d'RStudio.
  La documentació està disponible per tots els ciutadans interessats al repositori de GitHub.


  • Berta de las Cuevas, estudiant de 2n de Batxillerat de l’Institut Ferran Tallada de la ciutat de Barcelona, exposa el seu treball de recerca realitzat amb dades obertes

   dilluns, 13 gener, 2020

   L’estudiant Berta de las Cuevas va exposar el divendres dia 10 de gener el treball de recerca davant d’un tribunal avaluador, sota el títol ‘La influència de creuers en la contaminació de la ciutat de Barcelona’. Ha estat realitzat en base a l’anàlisi de dades obertes dels portals Open Data BCN, Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, Servei Meteorològic de Catalunya i del Port de Barcelona.

   Utilitzant una metodologia quantitativa i amb dades referents a qualitat de l’aire, pluviositat i vent de les estacions meteorològiques més properes al port de Barcelona, obté resultats concloents de la importància de la contaminació produïda pels creuers que arriben al port de la ciutat de Barcelona. La Berta ha fet una recerca molt acurada de les dades obertes disponibles en diferents fonts, les ha depurat i creuat per analitzar-les i formular la seva conclusió que, finalment, presenta de forma estructurada i visual.

   Els membres del tribunal avaluador l’han felicitat destacant  tant  la rigorositat de l’anàlisi com la innovació que suposa la incorporació de noves eines i fonts d’informació en la realització del treball de recerca al segon curs de batxillerat.

   L’Institut Ferran Tallada de la ciutat de Barcelona, que en l’actualitat forma més de 600 alumnes entre ESO i Batxillerat, va ser el guanyador de la Primera edició 2018 del Repte Barcelona Dades Obertes i la Berta de las Cuevas era una de les integrants de l’equip d’alumnes que representaven al centre educatiu. Tant la directora del centre, Gemma Torres, com el professor i guia en la realització del treball presentat, David Sánchez, fan palès la molt positiva influència de la iniciativa Repte Barcelona Dades Obertes en la formació dels alumnes participants.

   Berta de las Cuevas és un magnífic exemple, és el futur.

   Moltes felicitats Berta! Moltes felicitats Ferran Tallada!