Hi ha un total de 430 datasets al catàleg d'Open Data BCN

Destacats

dimecres, 27 febrer, 2019

Canvi qualitatiu en els datasets amb dades de Cultura publicats al portal Open Data BCN

Al llarg dels propers mesos, i tal com també s’està tractant els datasets de Cultura publicats al portal Open Data BCN, es realitzarà, en els datasets que contenen informació de Cultura, un canvi qualitatiu. Les dades, ara presentades de manera que cada dataset conté només un concepte estadístic, passen a organitzar-se per tal que el dataset contingui tots els conceptes susceptibles de ser analitzats conjuntament. A títol d'exemple, els fins ara anomenats “Visitants dels museus i els espais d’exposicions de la ciutat de Barcelona”, “Usuaris dels museus i dels espais d’exposicions de la ciutat de Barcelona”, “Visitants de les exposicions temporals de la ciutat de Barcelona“, “Nombre d'exposicions temporals de la ciutat de Barcelona“ i “Fons de les col·leccions dels museus de la ciutat de Barcelona” passen a ser substituïts per aquest únic anomenat “Dades de museus i exposicions de la ciutat de Barcelona”. En canvi el dataset “Llista exposicions temporals de la ciutat de Barcelona” es mantindrà sense modificacions, ja que la naturalesa de les dades que conté no permet creuar-les amb cap altre.

Els formats de publicació no canviaran i seguiran sent .csv i .xml. Tanmateix el nombre de visites i descàrregues reflectirà l'acumulat d'aquestes, des de la inauguració del nou portal (23/02/2017) del dataset o datasets que es substitueixin.

Aquest canvi comportarà que el portal presenti, en valors absoluts, un decreixement en el nombre de datasets a favor d'una millor qualitat dels publicats.

dijous, 15 novembre, 2018

World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe. Acte públic de presentació de visualitzacions finalistes

En el marc de la Smart City Expo World Congress 2018, ahir dia 14 de novembre va tenir lloc l'acte públic de presentació de les visualitzacions finalistes del World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe.

Més de 70 persones, entre les que es trobaven representants de l'administració local i de l'Ajuntament de Kobe, els autors dels treballs finalistes, membres del jurat i altre públic interessat, van assistir a aquest esdeveniment. L'acte va ser inaugurat i conduit per Mª Mercè Fígols, responsable del servei Open Data BCN, servei de dades obertes de l'Ajuntament de Barcelona i, per part de l'Ajuntament de Kobe, el Sr. Taisuke Matsuzaki, director del ICT Development.

Les 24 visualitzacions finalistes d'aquest repte que es va realitzar de forma paral·lela a Barcelona i a Kobe van ser classificades en 4 grans grups: Mobilitat, Incidents, Espai Públic i Retrat Social per tal de facilitar l'exposició per part dels seus autors.

Vam veure que Barcelona i Kobe, a més de celebrar en aquesta ocasió el 25è aniversari del seu agermanament, comparteixen inquietuds i problemes. Ambdues busquen explicacions, respostes i solucions en el coneixement i iniciativa dels seus ciutadans i les dades obertes  dels respectius consistoris, entre altres repositoris, són  importantíssimes per ajudar a portar-ho a terme.

Gràcies a tots, participants i assistents, per fer que aquest esdeveniment fos tot un èxit!

Destacats Repte Barcelona Dades Obertes

dijous, 17 gener, 2019

Tercera sessió formativa sobre infografies als professors de la Segona edició del Repte Barcelona Dades Obertes

Aquest dimecres 16 de gener de  2019 i de nou a les aules del Cibernàrium,  ha tingut lloc el taller molt interessant i participatiu d'infografies a càrrec del Dr. Henry Naranjo Pérez, professor de la Facultat d’empresa i comunicació de la Universidad de Vic  i que també fa formació a la Diputació de Barcelona. És la tercera i última sessió formativa per als professors inscrits al Pla de Formació específic sobre dades obertes del concurs Repte Barcelona Dades Obertes.

Els docents tenen ara ja totes les eines necessàries per treballar a l’aula les dades que han triat del Portal Open Data BCN. Tot i així continuen disposant d'acompanyament i suport per part d'especialistes, als que poden fer totes les consultes que creguin per tal d’aconseguir els coneixements necessaris que  han de transmetre als seus alumnes.

S'ha aprofitat la sessió també per explicar l'organització de l'esdeveniment final, moment que tots estem esperant perquè serà allà on podrem veure la defensa dels 10 treballs millor puntuats dels presentats i que estem segurs que igual que a l’edició anterior ens sorprendran.

dijous, 29 novembre, 2018

Segona sessió formativa sobre tractament de dades i la plataforma Instamaps als professors del Repte Barcelona Dades Obertes

Aquest dimecres 28 de novembre de 2018 ha tingut lloc al Cibernàrium la segona sessió formativa als professors inscrits al Pla de Formació específic sobre dades obertes del concurs Repte Barcelona Dades Obertes, el qual té com a objectiu introduir com a recurs les dades obertes als centres educatius de la ciutat de Barcelona.

A la primera part de la sessió, els formadors han explicat nocions de com tractar els datasets publicats al portal per tal de poder-los visualitzar sobre una plataforma web de visualització de dades en mapes, en aquest cas, Instamaps.

Una detallada explicació d'aquesta plataforma: interfície, funcionalitat, objectius... ha permès que els docents fessin ja unes primeres visualitzacions.

Ara els tocarà a ells explicar-ho als seus alumnes. Els desitgem molta sort en aquesta tasca!