Esteu aquí

kobeFinalistes

Esdeveniment finalEl 1993, les ciutats de Barcelona i Kobe (Japó) van signar un acord d’agermanament per fomentar l’intercanvi cultural, educatiu, esportiu, econòmic i tecnològic. Dos anys més tard, després del terratrèmol que va afectar la ciutat japonesa, Barcelona va col·laborar amb l’enviament d’ajut humanitari.

L’any passat va tenir lloc el 25è aniversari de l’agermanament i, per celebrar-ho, els respectius ajuntaments van organitzar conjuntament la primera edició del World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe.

Després de l’èxit d’aquella primera convocatòria, amb una gran participació tant en número com en qualitat dels projectes presentats, enguany es torna a proposar el repte a la ciutadania posant en marxa una segona edició.És un concurs organitzat pels ajuntaments de Barcelona i Kobe amb l’objectiu que la ciutadania contribueixi a millorar aspectes de la ciutat mitjançant l’anàlisi de dades i la seva visualització que pot prendre forma d’infografia, gràfic, mapa interactiu, etcètera. El repte es realitza paral·lelament a les dues ciutats i els treballs finals es presenten a Barcelona.

Igual que a l’edició anterior, les visualitzacions poden tractar sobre qualsevol aspecte relacionat amb la ciutat de Barcelona. Tot i així, volem fer èmfasi en una temàtica de gran actualitat i impacte: les ciutats i l’emergència climàtica, alineant-nos amb el Pla Clima, el qual integra totes les línies de treball que porta a terme l’Ajuntament de Barcelona al voltant del repte del canvi climàtic.

Òbviament, deixem a criteri dels participants tractar aquest o qualsevol altre tema. Aquesta és una molt bona oportunitat per a aportar noves i interessants idees.

Les dades obertes que proporciona l’Ajuntament de Barcelona es configuren com una infraestructura de primer nivell que, sens dubte, seran de gran utilitat per els anàlisis i visualitzacions de tot tipus que es puguin presentar.

El portal Open Data BCN publica dades en formats oberts i reutilitzables des de l’any 2011 i està en continua evolució tant en funcionalitats com en publicació de datasets o conjunts de dades. Actualment compta amb més de 450 datasets, classificats en cinc grans temes: ciutat i serveis, territori, població, administració i economia i empresa, temes que reflecteixen els principals aspectes de la ciutat i la convivència amb la ciutadania.


Entre tots els treballs presentats, se’n seleccionaran 6 de finalistes als quals se’ls dóna l’oportunitat de ser exposats en el marc de l’Smart City Expo World Congress 2019, que tindrà lloc a Barcelona del 19 al 21 de novembre.

També en aquesta edició, com va ser l’any passat, els finalistes del concurs que organitza en paral·lel l’Ajuntament de Kobe es desplaçaran fins a Barcelona per presentar els projectes conjuntament.

L’Smart City Expo World Congress és l’esdeveniment internacional que, des de 2011, serveix de punt de trobada per a la reflexió i creació al voltant de les ciutats intel·ligents i, per tant, és el lloc més adient per a mostrar totes aquestes anàlisis i visualitzacions.L’objectiu principal és posar de relleu, mitjançant l’anàlisi de dades i les seves visualitzacions, els desafiaments de les ciutats intel·ligents i que aquestes dataviz siguin útils en l’elaboració de millors polítiques públiques.

També pretenem:

 • Fomentar l’ús de dades obertes i d’eines i tècniques d'anàlisi de dades entre la ciutadania.

 • Transmetre la utilitat de la visualització de dades entre els ciutadans.

 • Promoure l’elaboració de propostes basades en l’anàlisi de les dades.

 • Desenvolupar l’esperit crític envers l’ús de dades en l’entorn digital.

 • Incrementar l’exercici de la sobirania de les dades per part de la ciutadania.No caldrà inscripció prèvia. La participació quedarà acreditada mitjançant la presentació del Formulari de participació amb els requisits especificats a les Condicions de participació.

 • Del 16 de setembre al 31 d'octubre de 2019: Període d’admissió dels treballs.

 • 11 de novembre de 2019: Publicació de la llista dels treballs finalistes i comunicació als autors.
  L’organització es posarà en contacte amb els finalistes mitjançant correu electrònic.

 • 19 de novembre de 2019: Acte Públic Institucional per a l’exposició dels treballs a l’Smart City Expo World Congress.El jurat, format per professionals especialitzats en l’anàlisi de dades i tecnologies de la informació, serà l’encarregat de valorar els treballs presentats.El World Data Viz Challenge 2019 Barcelona-Kobe és una oportunitat per promocionar el vostre treball i recorregut en un àmbit exclusiu com és l’Smart City Expo World Congress. A més d’obtenir el reconeixement públic i fer contactes amb professionals relacionats amb el sector de les smart cities, els finalistes gaudeixen de:

 • Invitació a la presentació de polítiques smart city a càrrec dels ajuntaments de Barcelona i Kobe en l’acte institucional que tindrà lloc el 18 de novembre a les 9h a la Sala Emprèn a Barcelona Activa (c/Llacuna, 162-164), així com un tour guiat pel districte de la innovació 22@ de Barcelona.

 • Una entrada 3-DAY CONGRESS PASS per cada membre dels grups finalistes, fins a un màxim de tres entrades per grup, vàlida pels tres dies de l’Smart City Expo World Congress 2019. Aquesta entrada permet accedir a totes les activitats que es realitzin i gaudir de la World Smart City Awards Ceremony i l'Smart Party a més d'un regal de benvinguda.

 • Presentació del treball davant dels assistents a l’Acte Públic del World Data Viz Challenge que tindrà lloc el 19 de novembre, dins de l’Smart City Expo World Congress.

 • Diploma que l’acreditarà com a finalista en la World Data Viz Challenge 2019 Barcelona-Kobe.

 • Càtering ofert per l’organització als assistents que tindrà lloc a continuació de l'acte públic del World Data Viz Challenge.

 • Networking amb els participants finalistes de la ciutat japonesa, amb el jurat i amb professionals i altres assistents.

 • La publicació de la visualització al portal Open Data BCN de l’Ajuntament de Barcelona.

 • L’Ajuntament farà difusió dels treballs i dels seus autors, tant internament en la pròpia organització municipal, com també externament en aquells actes que estiguin relacionats amb el servei Open Data BCN.El World Data Viz Challenge 2019 Barcelona-Kobe està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Barcelona i l'Ajuntament de Kobe.
L'agència de comunicació Canela PR, amb el suport de l’Ajuntament, intervé en la gestió de la campanya de comunicació i en la selecció dels finalistes de Barcelona.