Esteu aquí

kobe


Visualitzem les ciutats intel·ligents amb dades obertes


kobe

kobe


El 1993, les ciutats de Barcelona i Kobe (Japó) van signar un acord d’agermanament que estableix un programa d’intercanvis culturals, educatius, esportius, econòmics i tecnològics amb l’objectiu d’intensificar l’enteniment i el coneixement d’interessos comuns. Dos anys més tard, després del terratrèmol que va afectar la ciutat japonesa, Barcelona va col·laborar amb l’enviament d’ajut humanitari.

Enguany se celebren 25 anys d’aquest agermanament i la capital catalana acollirà també una delegació de personalitats procedents de la ciutat japonesa.

Què és el World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe?

És un repte perquè la ciutadania contribueixi a millorar aspectes de la ciutat a partir de visualitzacions de dades dins d’aquest programa d’intercanvi. L’ajuntament de Kobe ha llançat el mateix repte a la seva ciutat.

Des de l’any 2011, l’Ajuntament de Barcelona publica dades de la seva gestió en formats oberts i reutilitzables, mitjançant el seu portal Open Data BCN, pioner a Espanya.

Des de llavors, el portal no ha parat de créixer. Actualment compta amb més de 440 datasets, classificats en cinc grans temes (ciutat i serveis, territori, població, administració i economia i empresa). Tots aquests apartats reflecteixen els principals aspectes de la ciutat i la convivència amb la ciutadania.

Donar accés a les dades és un dels requisits d’una ciutat oberta i un acte de transparència. L’obertura de dades del sector públic també permet la reutilització per al bé comú. Visualitzar les dades, publicades en formats oberts, estàndards i interoperables, ajuda a prendre decisions que tinguin un impacte real per a la ciutadania, a entendre i a implementar millors polítiques públiques.

El portal Open Data BCN és un servei que forma part del Pla Barcelona Ciutat Digital, que promou la sobirania digital des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, amb Francesca Bria com a màxima responsable.

En què consisteix?

El World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe és un procés obert de creació de visualitzacions de dades. Entre tots els participants se seleccionaran les 10 millors dataviz o infografies. Els finalistes presentaran i exposaran els seus treballs a l’Smart City Expo World Congress 2018 (Barcelona, del 13 al 15 de novembre), dins l’àmbit de col·laboració dels ajuntaments de Barcelona i la ciutat japonesa de Kobe.

Des del 2011, l’Smart City Expo és l’esdeveniment internacional per explicar com seran les ciutats intel·ligents. Per tant, el repte World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe s’adreça a tothom que tinguin habilitats i capacitats per entendre, analitzar i visualitzar dades obertes de Barcelona, amb un interès centrat a projectar com seran les ciutats intel·ligents en el futur, a partir de la informació del present.

L’ajuntament de Kobe ha llançat un repte similar a la seua ciutat. Les visualitzacions finalistes seran presentades conjuntament amb les dels finalistes de Barcelona durant l'Smart City Expo World Congress 2018.

Quins són els objectius?

L’objectiu principal del World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe és fer visibles a través de visualitzacions de dades els desafiaments d’una ciutat intel·ligent com Barcelona per a que siguin útil en l’elaboració de millors polítiques públiques.

A la vegada volem:

 • Fomentar l’ús de les dades obertes de les ciutats intel·ligents i d’eines i tècniques d’anàlisi de dades i de visualitzacions entre la ciutadania.
 • Promoure l’elaboració de propostes basades en l’anàlisi de les dades.
 • Desenvolupar l’esperit crític envers l’ús de dades en l’entorn digital.
 • Incrementar l’exercici de la sobirania de les dades per part de la ciutadania.

Com podeu participar-hi?

 • Període de preinscripció: de l’1/10 al 26/10 mitjançant aquest formulari.
 • Presentació de visualitzacions: del 2/10 al 2/11 mitjançant aquest formulari.

L’organització es posarà en contacte amb els finalistes seleccionats mitjançant correu electrònic.

Calendari

El World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe es desenvoluparà sota el calendari que es detalla a continuació i on es senyalen les dates límit per a la participació, recepció i selecció dels treballs i també els actes que s’han programat tant a l’Ajuntament com a l’Smart City Expo:

 • De l'1/10/2018 fins a 26/10/2018: Període de preinscripció.
 • Del 2/10/2018 fins al 2/11/2018: Període i data límit de recepció dels formularis de participació amb les visualitzacions o infografies que es presentin.
 • Del 3/11/2018 fins a 7/11/2018: Selecció dels 10 finalistes per part del jurat expert.
 • 8/11/2018: Publicació de la llista dels treballs finalistes i comunicació als autors.
 • Del 10/11/2018 fins a l'11/11/2018: Exposició de les visualitzacions a la sala d'actes de Ca l’Alier durant la CityThon que es celebrarà en el marc de l’Smart City Week.
 • 12/11/2018: Recepció oficial de l’Ajuntament de Barcelona a la qual assistiran els participants finalistes de Barcelona i els de Kobe.
 • 14/11/2018: Acte públic a l’Smart City Expo on els participants finalistes de Barcelona i de Kobe mostraran els seus treballs. També intervindran alumnes de 3r i 4t d’ESO dels centres educatius que van participar en el Repte Barcelona Dades Obertes Primera edició 2018.

Condicions per participar

Veure “Condicions de participació

Qui serà el jurat?

Els dataviz seran valorats per aquest equip de persones expertes en dades.

Què hi guanyareu?

És una magnífica oportunitat per promocionar el vostre treball en un àmbit exclusiu com és l’Smart City Expo. A més d’obtenir reconeixement públic i fer contactes amb professionals internacionals interessats en la creació de les ciutats intel·ligents, gaudireu de:

 • Una entrada "DELEGATE CONGRESS &TRADE FAIR PASS" pels tres dies de l’Smart City Expo World Congress 2018 amb accés a tots els estands comercials i conferències.
 • L’assistència a l’acte institucional de l’Ajuntament de Barcelona amb els convidats especials de l’Ajuntament de Kobe.
 • Poder presentar el vostre treball davant del públic assistent a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona, el 14 de novembre, dins de l’Smart City Expo.
 • Networking a l’esdeveniment amb els participants finalistes de la ciutat japonesa, amb el jurat i amb professionals.
 • La publicació de la visualització al portal Open Data BCN de l’Ajuntament de Barcelona.

Organitzadors

El World Data Viz Challenge 2018 Barcelona-Kobe està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Barcelona i l'Ajuntament de Kobe. La selecció dels finalistes de Barcelona està organitzada per l'associació Iniciativa Barcelona Open Data amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

Contacte

Concurs no vigent. No s'atenen peticions.