La infografista de La Vanguardia, Clara Penin, va ser l’encarregada, ahir dia 22 de gener, de la formació de la tercera i última sessió als professors inscrits al Pla de Formació específic sobre dades obertes del concurs Repte Barcelona Dades Obertes.

Remarcant el mètode de les 5’W’ i 1’H’ del periodisme, en la primera part de la sessió, la Clara va mostrar interessants exemples deixant més que palès que amb visualitzacions es facilita la comprensió de la informació. La segona part, va consistir en una pràctica on els professors van realitzar un exercici utilitzant el LibreOffice Draw, un editor de codi obert de gràfics vectorials.

En aquesta sessió, també vam comptar amb una molt interessant i motivadora xerrada del professor Jordi Cortadella, coordinador del Grau en Ciència i Enginyeria de Dades de l’UPC, qui, després de ressaltar la quantitat astronòmica de dades que generem i disposem, va fer èmfasi, entre altres, en la importància de les dades en temps real. També en l’ètica de la gestió de les dades, inculcant el valor del poder de la informació a les noves generacions en que les noies tindran un paper fonamental. Hi ha moltes qüestions i problemes per estudiar i resoldre, l’emergència climàtica un d'ells.

Agraïm de nou a tots els participants el seu interès i esforç. Ara ja tenen totes les eines per a treballar les dades del portal Open Data BCN a l’aula amb els seus alumnes i estem segurs que, com en les edicions anteriors, ens sorprendran amb interessants treballs.

Recordem també que la participació al concurs es pot fer directament, sense participació a aquest pla formatiu, presentant un projecte tal com indiquen les Bases i la Convocatòria.