Les paraules de benvinguda de la Núria Espuny, Directora General de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, ja feia intuir que la presentació de la iniciativa Repte Barcelona Dades Obertes liderada per l'Ajuntament de Barcelona a la 5a sessió de Cafè amb Dades de la Generalitat de Catalunya seria especial. I així ha estat, confirmat també pel llarg aplaudiment final dels assistents.
I és que si algú creu que no es pot treballar amb dades obertes als 15 anys s’equivoca. Sí, és possible. Els alumnes de l’INS Vila de Gràcia de la ciutat de Barcelona, l'Alba, l'Elizabeth i en Sergi, guanyadors de la Segona edició 2019 del Repte Barcelona Dades Obertes, han exposat el seu projecte La gentrificació als barris a Barcelona davant el nombrós públic de la 5a trobada del Cafè amb dades.
De forma clara i directa han explicat tot el procés que han seguit per construir l’índex de gentrificació utilitzant les dades disponibles al portal Open Data BCN. Aplicant tots els coneixements que el seu professor els ha transmès, han analitzat una realitat social que s’ha convertit en un problema. Com van triar i obtenir les dades, la forma de tractar-les i relacionar-les i finalment, la creació d’infografies de gran qualitat per explicar les conclusions.
Aquest equip d’estudiants ha deixat clar que si reps formació i disposes d’eines, la teva opinió creix en valor. El seu tutor, Cesc Moliné, no podia dissimular l’orgull que sentia escoltant els seus alumnes que, amb la seva exposició, l’avalen en la seva decisió i la del centre de participar al concurs tot i l’esforç que els hi ha representat a tots.
Mercè Fígols, que encapçala l’equip organitzador del Repte Barcelona Dades Obertes, ha explicat en què consisteix el concurs, el seu origen i l’objectiu principal, fent un repàs a les edicions anteriors i explicant l’estat i terminis de l’edició actual. Ha esmentat també el reconeixement del projecte per la xarxa de ciutats europees Eurocities, així com el projecte de recerca presentat per la Berta de las Cuevas, alumna de l'IES Ferran Tallada, centre guanyador de la Primera edició del Repte Barcelona Dades Obertes. Susana Navarro, del Consorci d’Educació de Barcelona, ha explicat l’enfoc del desplegament de la iniciativa en la xarxa de centres educatius de la ciutat. L’Oleguer Sagarra, representant del jurat del concurs i co-CEO de Dribia, empresa especialitzada en analítica de dades ha destacat des de la seva expertesa, la importància per les empreses que treballen en aquest àmbit el fet que la formació sobre dades comenci a les escoles.
Veure vídeo: Treballar amb dades obertes als centres educatius: El Repte Barcelona Dades Obertes.
Afegeix un nou comentari
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris