«El futur està a les vostres mans». Amb aquestes paraules, el meteoròleg Tomàs Molina animava als estudiants dels instituts Josep Serrat i Bonastre, Vila de Gràcia i Josep Comas i Solà, guanyadors del Repte Barcelona Dades Obertes Quarta edició_2021, a buscar solucions per a reduir el nivell de CO₂ de la nostra atmosfera.
L'experiència 'Escoltem la natura mitjançant imatges aèries de drons' va portar a l'alumnat a visitar SokoTech, un laboratori d'innovació social digital de la ciutat de Barcelona, per a conèixer de primera mà com les dades obertes i els drons poden ajudar en la presa de decisions informades.
La sessió va començar amb una videotrucada amb el Tomàs Molina, ambaixador del Pacte Europeu pel Clima, per a parlar dels efectes del canvi climàtic en el medi ambient i les temperatures globals.
A partir d'aquesta introducció i amb l'ajuda de membres del tot l'equip de SokoTech, els alumnes van analitzar quines dades podrien ser útils recollir per a combatre el canvi climàtic. Després d'una posada en comú d'opinions, Jaume Figueres, professor de la UPC i impulsor de la cartografia col·laborativa mitjançant OpenStreet Map, i Albert Teixidor, bomber de la Generalitat de Catalunya, van exposar a través d'un vídeo projectes en els quals s'usen dades obertes cartogràfiques per a realitzar cerca de persones i incendis causats per llamps. Tots dos van explicar també la utilitat que pot tenir l'ús de drons amb càmeres tèrmiques en les diverses funcions que realitzen els bombers, per a així reduir riscos i utilitzar els recursos disponibles de la millor manera possible.
A continuació, l'alumnat va fer un recorregut per les instal·lacions de SokoTech i les de Noumena, on van poder veure els drons i robots utilitzats en projectes relacionats amb dades obertes com són per exemple BCN Mapping, on un ROBOT (Rover terrestre + càmera del dron NERO) va ajudar a mesurar com afecta la vegetació i zones verdes a la ciutat en la reducció dels nivells d’escalfament i contaminació, o ROMI, un projecte de recerca per a promoure l'agricultura local i sostenible i, en el qual es desenvolupen eines i programes de robòtica de codi obert per ajudar els agricultors a fer front a estratègies de plantació complexes, entre molts altres.
Per acabar, des de Noumena es va fer una demostració de com fer volar un dron.
Una visita en la qual tots els assistents van sortir amb prou feina per a pensar en el futur, ja que, com els comentava el Jaume Figueres durant la seva exposició «les idees han de venir de tot arreu, l'important és que ningú se les quedi dins».
Afegeix un nou comentari
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris